lördag 24 november 2012

Julmarknad på Chatsworth House

Förra helgen besökte jag julmarknaden i Chatsworth - den pågår denna helg också. Ett litet projekt att ta sej dit var det, bussen var en timme sen och när vi väl kom fram blev chauffören tillsagd att han inte fick köra ner ända till slottet när det var så mycket folk och bilar. Snabbt flikade jag in att vart skulle vi då åka bussen tillbaka till Sheffield ifrån? Ja, just det, sa chauffören, som hela vägen kört som en dåre iförd stora svarta glasögon och tutat lite varnande inför varje kurva och kallat alla tanter för darling och sagt "watch your step luv" när de klev av i småbyarna, det får nog bli där vid kyrkan därborta. Jag ser orolig ut. Tanterna bakom mej som också ska gå av lyssnar men verkar helt obekymrade, och angående den gigantiska folkmassan som min första reaktion inför var "oj herregud, så jobbigt" utbrister de triumferade "I'm so glad it's busy. There is such a lovely atmosphere then! So christmassy!"

Chauffören, som har mycket bråttom egentligen eftersom han blivit tillsagd att han är i vägen, tar av sej solglasögonen och förklarar snällt att om jag bara går rätt över de där kullarna därborta, ungefär samma väg som vi åkte hit, tills jag ser en kyrka, och ett litet hus där det ryker ur skorstenen, tillägger han glatt, som om detta vore ett alldeles exemplariskt riktmärke, och ställer mej där någonstans med tanterna, då kommer han komma dit, ungefär samma tid som han skulle ha kommit hit ner. Jag tackar för detta och tänker att det är tur att jag 1) har ganska bra lokalsinne och 2) förstår engelska instruktioner på sheffieldska och 3) faktiskt har lagt märke till ett hus där det ryker ur skorstenen. Som en extra säkerhetsåtgärd tar jag bussen strax efter 3, eftersom jag inte gärna ville gå över kullarna i kolmörker. Han kom i tid, precis som han sa.

Att parkera sin bil här kostar bara det 10 pund, och hela min bussbiljett 5.50 pund - detta tilltalar smålänningen i mej och gör att jag känner att det är värt strapatserna. Julmarknaden var en upplevelse - mycket olik svenska julmarknader och med helt galet mycket grejer varav de flesta inte var särskilt juliga. Fudge, korv, fula hattar, godis, choklad, mera korv, ännu mera korv, mera choklad, fula sjalar, söta ljuslyktor, kaffe, varm choklad, tvålar, hog roast. Musik, stoj och hög feststämning.


















7 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken härlig känsla ändå! Jag gillar såna grejer :)

Monica sa...

Oj så mycket folk och en så härlig skildring av denna upplevelse, det är ett litet äventyr alla utflykter i Sheffield:-) som du kan beskriva så underbart. Och ditt utmärkta orienteringssinne har du och andra verkligen stor glädje utav.
Lite kanske jag har ändå av den varan, för igår i mörkret i stan så föreslog S en väg för mig som blivit rätt mycket för lång och tokig när vi skiljdes åt och hon är ändå stockholmsböna sen många generationer. (Nu är ju vi det med med någon generation överhoppad bara). Jag tog en annan väg som blev bra:-).

Saltistjejen sa...

Så mysigt!!!!! :-) Älskar verkligen bilderna på mandarinerna. Känns så julig och ja mysig. kan nästan känna doften.

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: Det var feststämning på ett pensionärigt sätt :)

Mamma: Tur att jag lägger märke till detaljer, det är typiskt för högkänsliga ;)

Saltistjejen: Visst är de fina! Ångrar att jag inte köpte en citruskrans.

Emma sa...

Där var jag med! Att du inte såg mig med mina svenska OS mössa ;)

Steel City Anna sa...

Emma: Vad tyckte du om marknaden? Missade OS-mössan :)

Emma sa...

Mycke fint , man fick verkligen en jul-känsla men lite dyrt :) Mycket bättre än marknaden vi gick på i Bakewell samma dag.