måndag 19 november 2012

Midnatt råder

Juleljusen har tänts idag i Sheffield, men jag beslutade mej för att inte åka in till stan. Det var kallt idag, frost långt in på morgonen, kallaste dagen hittills men strålande sol. Min snuva har inte gått över än och jag vill inte riskera att den blir värre. Två veckor i sträck har jag jobbat nu utan en helt ledig dag, och snart börjar ännu en vecka. Jag känner mej ändå ganska pigg. Att få solljus titt som tätt gör verkligen underverk. Ikväll har jag satt på årets första julskiva, strykt en enormt stor hög med kläder och tagit fram ett par julsaker till. Efter jobbet i morse gick jag och maken och kikade på julgranar på B&Q. Maken vill absolut ha en riktig i år, själv skulle jag gärna köpa en smal glittrig en som redan är färdigpyntad, direkt ur förpackningen bara. Vi har hursomhelst enats om att en lite mindre gran i kruka är bättre än något högt och rangligt som man ska skruva fast i en julgransfot. Men vi väntar med att köpa några veckor till.

Julen har verkligen anlänt i affärerna nu. Till och med i den pyttelilla Tesco-affären nerför gatan kan man köpa presentförpackningar med deoderant, stora tårtor med tomtar på, julstjärnor i guldkruka och gigantiska förpackningar med jordnötter. Däremot var det svårt att hitta nåt vettigt att äta till middag. Vi köpte massvis med frankfurters och åt med stark senap framför TV:n.

Mer och mer slår det mej att den största skillnaden mellan julfirande i Sverige och England är att här är det fest, i Sverige är det tradition. Iallafall i mitt eget huvud känns det skönt att äntligen ha klurat ut det. Jag börjar nog också bli lite mer fest, fast maken mer tradition. Vi möts någonstans i mitten kanske. Julpyntet här går verkligen i alla jordens färger och är för det mesta fult som stryk. Det är standard att affärskedjorna har en tre-fyra teman att välja emellan: en serie där allt är rosa, en serie där det mesta består av leksaker och mjukisdjur som man ska klä granen med, en serie helt i svart och vitt, en serie i lila, en serie inspirerad av Norden i rött, grönt och vitt. Det kanske har blivit så i Sverige också, vad vet jag. Mera glitter, mindre halm.

3 kommentarer:

Monica sa...

Åh jag känner nästan att jag var där, nu tändas tusen juleljus på borgmästarens signal. Det var ju det jag skulle införa här i lilla centrum utanför Hemköp;-). Glömde jag alldeles bort men jag har klättrat och bestämt att stjärnan ska hänga i fönstret igen istället för att byta ut lampskärmarna, och två fina adventsljusstakar är på plats mot balkongens mörker. Och ser det är mer engelsktinspirerat på Åhléns numera:-). Hoppas på en ledig dag för dig snart älskade hjärtat.

Steel City Anna sa...

Mamma: När jag tänker efter har jag ju inte varit i Sverige i juletid på en sisådär 6 år, lite konstigt känns det!

Monica sa...

Vi firade här och i stugan, ja det är länge sen, tänk det trodde jag inte men det är 6 år sedan! Oj, vad tiden skenar iväg, känns verkligen konstigt. Men vi har firat riktiga Sheffieldjular istället:-)