söndag 24 mars 2013

Medeltiden

Historien går i cykler. Just nu är vi inne i en ny medeltid. Vägen dit har pågått ett tag, tecknen har funnits där - vi började betala tull för att komma in i Stockholm igen, till exempel. Nu behandlas cyprioterna Birger Jarl-style: de ska ge sina pengar till makten, vare sej de vill eller inte.

Kanske var det åtminstone mer ärligt på medeltiden. Ingen gick väl runt och inbillade sej att någonting var gratis. 95% av den svenska befolkningen var bönder, och de andra 5% procenten bestämde det mesta, och till råga på allt kom det någon fogde ibland och tog ens häst eller tvingade ut en i krig. Livet var ett slit helt enkelt.

Fortfarande har vi höga skatter, men ändå finns det just i Sverige den där föreställningen om att samhället är någon slags magisk kraft som går på Tage Erlanders rena vilja, och att den hjälp man stundom får, den är gratis. Jag läste intervjuer i en svensk lokaltidning om kostnaden att åka pendeltåg numera, och bara de två personer i enkäten som inte var födda i Sverige sa det självklara, att det kan förstås inte vara gratis, men det kunde vara lite billigare. Alla andra svarade att det borde vara gratis att åka tåg, buss och tunnelbana, för ibland är tågen försenade! Det är en logik som är helt fantastisk. Debatten om TV-licensen är ungefär lika häpnadsväckande.

Jag läste en intressant artikel i SvD igår om det engelska vädret. Den inleddes med orden "Värre än här". Några ord som säger ganska mycket tycker jag, om hur vi ser på resten av världen. Ordvalet kan förlåtas av att man kan tolka det helt oskyldigt som att den engelska våren är vanligtvis trevligare än här, men nu för en gångs skull så är den värre. Minsann. Värre än här.

Men jag anar samma syn i rapporteringen om Cypern. Det är iallafall värre än här. Vi behöver inte engagera oss så mycket, utan kan fortsätta att gnälla på lokaltrafiken och vägra betala TV-licens. Men jag låter mej inte luras. Snart är det dags för en ny Gustav Vasa. Det börjar bli modernt att odla stora skägg. Gott om motståndare till kultur och religion finns det också. Behövs bara några skickliga propagandaskrivare så är saken biff, eller kanske snarare hästkött. Snart kommer någon och tar din häst.

2 kommentarer:

Monica sa...

Väldigt tänkvärt.

Steel City Anna sa...

Mamma: Det tycker jag också :)