fredag 2 augusti 2013

Bärsäsong, äntligen

Just nu skulle jag kunna leva på bär. Det är bara nu man kan köpa färska vinbär i affären. Jag tänker alltid på mormors trädgård och på Tjernobyl när jag äter röda vinbär. Mamma påpekade alltid att man inte skulle föräta sej ifall det var Tjernobyl från Ryssland på bären, det var sena 80-talet. Jag gick och letade efter den där Ternobylen och ibland om det var någon prick så frågade jag morfar - är det där Tjernobyl? Är det Tjernobyl på den? Nej, det är mjöldagg, sa han då. Det verkade nästan värre än Tjernobyl.




Nån som provat gula hallon? Lite sötare än de röda.

2 kommentarer:

Monica sa...

Så ljuvliga bär och fräscha! Ni har ju så fantastiska hallon och gula har jag aldrig sett, hoppas de finns kvar sen:-).
Tjernobyl ja, vad det förstörde, idag har folk nästan glömt, men i alla bär som växer i myrar och i fukt är det stora mängder av cesium. Halten är inte särskilt förändrad p g a den enormt långa halveringstiden för ämnet. I hjortron och svamp är det mycket, medan de bär som "bärs" upp tar upp mindre och det här gäller ju i de trakterna i Sverige där nedfallet var kraftigt. Som Uppland och norrut till nordligaste Sverige.

Steel City Anna sa...

De var hemskt goda de gula, finns bara ibland.