onsdag 26 februari 2014

Monument

Upptäckte en för mej ny konstnär när jag slank in på Leeds Art Gallery - jättefint ställe för övrigt med trevligt kafe, bibliotek och affär också. Susan Hiller heter hon, och hennes "Monument" finns här. Jag blev väldigt berörd av konstverket, som består av papperskopior av viktorianska minnesmonument upphängda som en diamant på väggen, med en bänk bredvid där man kan sitta och lyssna på tankar om döden, livet och tiden. När man sitter där blir man alltså en del av konstverket själv. Minnesmonumenten berättar om bortglömda hjältar som offrat sina liv för att hjälpa andra, sprungit in i brinnande hus efter grannens barn och dykt i älven och räddat en okänds liv, eller som nio-åriga William, på sin lillebror. Jag blev tagen, stående där länge, det sa så mycket om livet, både de historier man kan ana bakom de korta minnesorden och detta att hon hittat dessa skyltar, gömda på en vägg där folk satt famför på en bänk och åt sin lunchmat utan att någonsin ha tänkt på dem förr.

5 kommentarer:

Monica sa...

Så fint och berörande, du ser och upplever mycket intressant och berikande.
När det gäller räddning här så tänker jag ofta på två-åringen som satt fastspänd i barnvagnen på pappa-promenad och att han släppte vagnen så den störtade ned i Fyrisån. I starka strömmen, i det kalla höstvattnet, sten och djup. Allt var ett mirakel, att barnet satt fastspänd, annars hade han farit med strömmen, forskaren som den dagen spontant tog en sväng från Ackis och kom ned dit exakt då och tjejen från Stockholm som var på kurs i stan och kom joggande samtidigt och en tredje kille som stannade på kajkanten och guidade. Att de tre uppfattade situationen direkt. Och kastade sig i strömmen. Plus lillasystern som hade stenkoll och pekade ut riktning bestämt, uppriven men tydlig, de hade inte klarat det utan henne sa de. Pappan var bortom all kontroll. Och allt skedde sekundsnabbt.
Ingen kände den andre och hur de fick upp barn och vagn simmande med den tyngden vet ingen och barnet klarade sig utan hjärnskador. Helt återställd. Ett mirakel sa läkarna på Ackis också. Det blev uppror snart med mycket folk som skrek men de här tre jobbade blixtsnabbt i sitt team och räddade liv. De borde bli årets hjältar i Uppsala. Är de förstås. Det var en otrolig räddning och det blev presskonferens och polisen sa att vi hann inte göra något alls, vi hade kommit för sent, så de tre fick berätta hur de gjort och det var intressant och gripande höra.

Steel City Anna sa...

Mamma: det var verkligen ett fint ställe och fanns mycket annat att titta på också, många fina foton till exempel, men detta fastnade jag för särskilt.

Monica sa...

Storasyster var det, tror hon var fem år.
Ja så mycket intressant det finns hos dig, som pensionär kan man inte få tråkigt där;-)

Bara brittiskt sa...

Leeds Art Gallery är verkligen pärlan i den där fula staden. :D

Steel City Anna sa...

Bara brittiskt: Precis :)