lördag 11 oktober 2014

En ledig lördag

Lediga lördagar har jag sannerligen inte haft många de senaste tio åren. Men jag uppskattar dem desto mer när det väl händer! Att vara ledig när många andra är lediga, se folklivet. Sheffield lever upp extra mycket på helgerna. Stan är full av människor, mycket shopping, gatumusikanter, ungdomar som hänger i solen i Peace Gardens, trångt men vänlig stämning. På bussen in till stan finns människor från världens alla hörn i alla åldrar. En engelsk pojke på kanske 11 år blir så bekymrad när det inte finns plats att sitta för farmor. Ska vi ta nästa buss farmor? säger han. Blixtsnabbt har en man i kostym från Mellanöstern rest sej och erbjudit sin plats, och efter att ha rodnat en aning och känt sej för stor så sätter sej pojken i farmors knä, och en annan äldre dam utbyter en så varm blick med den farmorn.

Inne i stan visar jag vägen åt några nya studenter, en sån som jag själv var en gång för inte så länge sen även om det känns otroligt länge sen. Jag pratar med en amerikanska som är på en liten turné i norra England för att välja vart hon ska plugga nästa höst. Sheffield är världens största by, säger jag. Trevligt, mysigt, bra för studenter, men är man från en stor stad och gillar det så hittar man nog inte den där city-känslan, kanske är då Leeds bättre? Men nej, det trodde hon inte att hon skulle sakna. Tänk, jag visste ingenting alls om Sheffield när jag valde att plugga här, fast jag egentligen ville till York men blev övertalad av mina lärare på universitetet. Hur hade mitt liv blivit om jag åkt till York istället, eller Boston i USA som jag också funderat på? Det kan man undra.

Jag köper ett nytt pussel, träningskläder på Primark där det är galet stressigt, och så några presenter i den nya lilla shoppen i renoverade Sheffield Cathedral - tanten i kassan skriver upp allting med kulspetspenna i en linjerad bok och räknar på miniräknare. Faktiskt köper jag där årets första julklapp. Solen skiner och det är riktig varmt. Jag lyssnar på några poeter i Winter Gardens, det är litteraturmässan Off the Shelf just nu, med början idag.

Väl hemma kan jag inte hitta katten, hon har börjat med en ny lek där hon gömmer sej och vill inte komma när man ropar, inte heller vill hon att man ska leta efter henne - jag har öppnat garderoben där jag vet att han nästan alltid brukar vara, och mötts av en förnärmad kattblick - nej, man ska gå ut ur rummet, sedan vända tillbaka efter några sekunder, och då sitter hon alltid mitt på sängen och glor på en, ungefär som vare nåt eller? Maken säger att den här katten har humor och det har hon nog. Jag gillar att hon börjar tuffa till sej lite efter att ha varit så försiktig. Hon sätter sej i bokhyllan och knuffar undan dalahästarna, hoppar ner i matkassar och bäddar med makens kläder små bon åt sej själv under elementen.

Sen blir det en timme på gymmet och jag gläds åt att ha blivit riktigt stark. Möter maken på Sainsbury's och handlar extra god mat, pasta med panchetta, svamp och grädde. Jag köper även lite julgodis och den unge mannen i kassan säger att han tycker att julen är tråkig och inte kan förstå hur en vuxen människa kan bli så exalterad över deras julhylla. Han får aldrig några presenter, bara pengar säger han, och mer eller mindre tycker han att det enda de ägnar julen åt i hans familj är att sitta och äta choklad. Precis som på påsken. Jag undrar hur det kommer att gå med julen om säg, femtio år?

Hem och laga mat, tvätta alla gymkläder - enda nackdelen med att träna, all denna tvätt - och så soffan med podcasts och SVT Play med katten som ligger på ryggstödet bakom mej och spinner i mitt öra. Inte alls en dum lördag!

8 kommentarer:

Monica sa...

Alldeles ljuvligt, är som att läsa en god bok, jag väntar på nästa mening, puss och godnatt älsklingar <3<3<3
PS vi är väldigt glada att det blev England:-)

Monica sa...

Alldeles ljuvligt, är som att läsa en god bok, jag väntar på nästa mening, puss och godnatt älsklingar <3<3<3
PS vi är väldigt glada att det blev England:-)

Steel City Anna sa...

Mamma: trodde ni var ute på äventyr :)

Trillingnöten sa...

Låter som en alldeles fantastisk lördag! Speciella blir de ju också när de är så spridda dessa lediga lördagar!

Elisabet. sa...

Och helt underbart att läsa! Tack som delar med dig.

Steel City Anna sa...

Trillingnöten: absolut, man uppskattar de små händelserna!

Elisabet: kul att du läste :)

Carin sa...

Ännu ett jättefint skrivet inlägg och låter alldeles mysigt. Katter är för roliga :)

Steel City Anna sa...

Carin: tack! ja katter är underbara varelser :)