måndag 22 december 2014

Stämningen

De av jul stämda kunderna på det enorma Sainsbury's jag just besökt var rosiga om kinderna. Men inte av julens fröjd utan mer av svett, stress och aggression. Jag har tappat räkningen på föräldrar som vrålat till sina barn NU STÄLLER DU DEJ UPP OCH SLUTAR KRÅNGLA ANNARS KOMMER INTE TOMTEN! Även äkta män ligger risigt till. Gå och sätt dej i bilen, har det frästs. En man undrar vad de ska äta på juldagens kväll, för frun pratar bara om jullunchen hela tiden. KALKON! skriker hon. Vi har just köpt en kalkon som knappt ens går in i ugnen och den ska vi äta I FLERA DAGAR! 

Det är trångt och flera hyllor gapar redan tomma, det är inte så konstigt när de flesta har flera stora kundvagnar var som är överfyllda. Allt julpynt har reats bort, det hänger någon enstaka ledsen kula kvar. Jag blir besviken när jag hör att räkorna med skal är slut, det var nästan det viktigaste efter Janssons. Men jag får inte den där glasartade paniken i blicken som många tanter får när de frågar personalen om någon särskild köttbit eller laxsort och får till svar att det kommer en ny leverans först imorgon. Jag går lugnt och tar alla ingredienser till mina köttbullar - de sista paketen av de påstått glada grisarna innan de blev färs - och går hem med min lilla påse. Nu ska här trillas köttbullar! Fast ikväll ska vi ut igen, maken och jag. Vi behöver besöka djuraffären och Waitrose, där jag ska göra ett nytt försök med räkorna och leta ost. Imorgon natt efter jobbet tar vi en sväng på Tescos för att köpa det vanliga, mjölk och potatis och sånt. Jag hoppas att det ska vara lugnt då. Till resten av juldagarna har jag den ultimata idén att handla av det som finns kvar strax innan de stänger på julaftons kväll. Mycket nöjd med min plan. 

4 kommentarer:

Monica sa...

Underbar beskrivning även om kvinnorna inte tycker att denna hets är särskild underbar. Intressant eller långsam utveckling att männen (finns kanske något undantag) blir som barn också och kvinnorna tappar humöret av förståeliga skäl när all planering vilar på dem. Så skönt att hålla balans i julstressen, är synd om barnen egentligen för de bryr sig inte om vare sig kalkon eller skinka, vill bara ha lite glädje och skoj. Det är för mycket krav från olika håll som ingen hinner med. Bra planering du har och vi tar det lugnt. Puss och kram<3<3<3

Steel City Anna sa...

Det var fantastiskt med julsångerna på Waitrose, sheffield Bach society hette dom. Sjöng jättefint vid kassorna. Det är verkligen skönt att slippa laga mat till en massa människor för det är ett heltidsarbete.

Carin sa...

Ja, vilken perfekt beskrivning av hetsen i affärerna runt julhandlandet. Vi brukar försöka vara tidigt ute. Vi äter upp alla rester i frysen under oktober och november och gör plats för julmat som vi köper hem tidigt. Tidigare år har vi klickat hem resten med hemkörning från Tescos. I år har vi haft för mycket annat runt omkring, så Alan åkte till Lidl och Sainsburys precis innan stängningsdags efter julsången igårkväll och hade affärerna mer eller mindre till sig själv!

Steel City Anna sa...

Carin: ja det är nog det bästa, att handla sent på kvällen. Nu har vi det mesta klart ändå, ska bara köpa några få extra grejer till de andra juldagarna och helgen imorrn. Smart att planera att tömma frysen!