fredag 3 juli 2015

Runor

Det är så spännande med runstenar tycker jag nu, när jag bodde i Sverige tog jag dem för givet. De flesta är, i motsats till vad många tror, kristna. Runor och vikingar lyfts ofta fram i samband med asatron men det stämmer bara till viss del.





7 kommentarer:

Monica sa...

Visst är runor intressanta! Och du som studerat språket också på universitetet, vi andra får nöja oss med översättningarna från tecknen som vad jag förstått vikingarna hämtade från länderna som hade haft skrivkonst tusentals år innan, ja de är ju väldigt lika. Här görs ju nya fynd denna sommar och man ser att Sverige blev kristnat långt tidigare än vad som sagts, det stämmer bättre med övriga världen för vikingarna var ju vitt beresta. Men de gamla sagorna lever kvar som sagt, är en utställning nu på Historiska där barn får leka vikingar med Tor och Oden, antagligen har de horn i pannan också:-).

Steel City Anna sa...

Man kan lasa sjalv pa runorna, star det kristr, bokstaverna ar ungefar desamma i det ordet, sa ar det formodligen nagonting i stil med kristus hjalpe min sjal etc. Vi larde oss bara om Tor & Oden skolan. Tur man kan lasa sjalv ;) har ocksa lart mej mer om vikingarna fran en engelsk synvinkel.

Anne-Marie sa...

Runor är intressanta. Ofta finns det mycket mer bakom de gamla kulturerna än vad man tror. Har du varit i Stonehenge? Jag var i England 1993 eller 1994 och åkte runt med en liten grupp till olika "kraftplatser". Vi fick till och med hyra Stonehenge under några timmar en kväll vilket var helt fantastiskt.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: det låter som en fanatisk resa! Nej, jag har inte varit där än, skulle gärna åka dit!

Steel City Anna sa...

Haha fantastisk skulle det stå :)

Anonym sa...

Jag är väldigt intresserad av vikingatiden och har också lärt mig mycket genom att läsa. På tal om runor så finns det en kille ute på Adelso som tillverkar runstenar. Han heter Karl Christer Dahlberg men är mest känd under namnet Kalle Runristare. Jag hade en del kontakt med honom for några år sedan då jag hjäpte honom med lite oversättningar. Kalle är fantastiskt duktig. Du kan läsa om honom här

http://www.runristare.se/

https://www.facebook.com/kallerunristare

Lillan i Cornwall

Steel City Anna sa...

Lillan: vore inte ett dumt jobb :)