måndag 28 september 2015

Blood moon

Det var en fantastisk upplevelse verkligen att se blodmånen inatt! Romantiskt, spännande och poetiskt. Allt rött ljus från världens solnedgångar och soluppgångar böjs av atmosfären och färgar månen medan det blåa ljuset blandas ut i rymden. All världens mornar och aftnar på en enda gång. Vilken tanke!


Ur Tous les Matins du Monde. Första stycket är ett av mina absoluta favoriter.

Vi satt i trädgården insvepta i filtar och tjocka jackor med tekoppar och kameror. Himlen var helt stjärnklar vilken är ganska ovanligt här. Väldigt mysigt. Min kamera klarade inte riktigt av att fota i dessa förhållanden men man kan iallafall se skuggan vandra över månen under själva förmörkelsen och lite av det röda skenet.

Såg ni blodmånen?

Det där gröna ser ut som en annan planet men det är nog ett blad







Här var månen helt röd men då gick det inte att fota alls


6 kommentarer:

Monica sa...

Så spännande! Och roligt att ni kunde följa hela natten, en väldigt speciell natt. Du fick många fina foton också, det var svårt att fota om man inte hade något specialobjektiv, vi har en Sky-Watcher men den ska sättas ihop (av mig;-), kanske tittar på stjärnorna sen med den:-). Det blev en solig dag här efter den mörka natten, skönt det:-).

FREEDOMtravel sa...

Kul att ni såg den! Nej, här sjunker månen tidigt ner bakom bergen, så det var svårt att se härifrån...

Steel City Anna sa...

Mamma: hade behövt ett dubbelt så långt objektiv. Det verkade dock vara ganska svårfotat, inte många av proffsens bilder heller som blev riktigt bra. Vi hade helt klar hommel så verkligen bra förutsättningar. Tycker också bilderna från England varit bland de vackraste. Och från Öresundsbron.

Steel City Anna sa...

Freedomtravel: synd! Måne och vatten hade ju annars varit en fin kombination!

Annika sa...

NEJ!!! För mulet. Jag blev sååå besviken. Det var klart till strax innan klockan 22, sen kom molnen. USCH!! Jag vill så gärna se det hela, klockan 22:47 skulle det vara som bäst här, men inte då...
Underbart att du fick se det hela! Förstår ju att det var magiskt. Minns förra gången 1982, det var verkligen speciellt. Hoppas man forfarande finns med om 18 år :-)

Steel City Anna sa...

Annika: Vad kul att du såg det 1982! Då har du iallafall sett det en gång :) Jag var verkligen beredd på att det skulle bli moln, för det blir det så gott som alltid, och så var det stjärnklart en hel natt. Jätteglad för det!