fredag 11 december 2015

The Advent Wreath

Många undrar hur man firar advent i England, och man kan väl säga att någon typ av sekulär tolkning av advent som man fått till i Sverige med glögg och pepparkakor, det finns inte (jag tror inte att det finns någon annanstans än i Sverige), men man firar förstås advent i kyrkorna. Istället för en ljusstake med fyra ljus har man ofta en krans, och det brukar vara fem ljus - det femte symboliserar Jesu födelse.

Ljusstakarna som vi i Sverige tänder i fönstren har ingenting med advent att göra utan är en gammal tradition att lysa upp vägen för dem som åkte förbi till julottan innan solen hade gått upp.


En ganska komplicerad beskrivning ovan från en anglikansk kyrka i Castleton - man kan också säga att ljusen symboliserar fred, hopp, kärlek (det tredje ljuset har en annan färg eftersom kärleken är störst enligt Nya Testamentet och den kända versen som man brukar läsa på bröllop) och glädje. I protestantiska kyrkor är man inte så noga med detta med färgen på ljusen, de kan vara röda allihop eller vita.

Advent firas med gudstjänst helt enkelt, ljuständning och adventspsalmer.

5 kommentarer:

Monica sa...

Just det femte ljuset kände jag inte till alls förrän de berättade i det fina första adventsprogrammet om det på BBC när de sände från Chatsworth. Tänk vad mycket man lär sig och väldigt logiskt och vackert är det med ljusens innebörd. Det tycker jag mycket om och ska anamma hemma här.

Steel City Anna sa...

Mamma: ja, det ar ganska fint. Blir mer och mer intresserad av den anglikanska kyrkan faktiskt.

Lite kul att elljusstakeharampoliserna ar nastan en manad for tidigt ute sjalva om man ska folja traditionen ordentligt :) skont att man inte ar en san.

Monica sa...

:-), ja haha

Anonym sa...

Vilka fantastiska bilder.

Här finns det ingenting som påminner om adventsfirande i Sverige, förstås, men det Du beskriver om kransen med ljus är det samma. Här i Saint John är det Anglikanska och Katolska kyrkorna som dominerar befolkningen.

Steel City Anna sa...

Kaffetassen: tack! Det ar valdigt fint med kransen tycker jag, aven om jag haller fast vid min svenska tradition.