tisdag 12 januari 2016

Kyla och vårtecken

Vintern har verkligen varit mild hittills. Såpass att småfåglarna struntar i fågelmaten människor ställer ut eftersom de hittar tillräckligt med frön och bär ändå, och ekorrarna har fått problem med övervikt. Det var faktiskt ett inslag om detta ikväll på lokalnyheterna! Småfeta ekorrar alltså, eftersom de har massor av mat både i förråden och naturen. Flera tidningar har skrivit om detta också, till exempel här.

Denna tittade ner på mej ...
Nu kommer dock kylan och vi kan få minusgrader till helgen och kanske snö på torsdag. Jag ska jobba och hoppas på att det bara blir snöblandat regn, annars kanske jag inte kommer hem. Trafiken stannar av helt eftersom det bara finns några få "gritters" (vad kan detta heta på svenska - fordon som sandar vägar alltså) och ingen har vinterdäck. Idag gick jag en promenad just i skymningen och när mörkret kommer blir det verkligen kallt. Ordentlig vinterjacka, yllehalsduk och vantar behövdes. Bara att hålla tummarna nu för att det bara blir lite extra kallt och blött regn! Inget sånt här alltså:



En övervintrad ... Ölandstok?
Vacker trollhassel
En del träd har redan fått hängen!

Hus med kristyr på

4 kommentarer:

Monica sa...

De var lite rundare än vanligt:-). Och hoppas ni inte får snö och regn behövs väl inte mer heller, men det ger ju otrolig frodighet förstås men den finns ju alltid och nu verkar det som det räcker för ett tag med vatten från ovan. Spännande ändå att ha upplevt snöfallen hos er, det är ju mycket intensivare och större mängder på en gång än här. Hade aldrig upplevt snöandet så förut, möjligen i Alperna. Nu kommer våren till er säger vi:-), åh vad trevligt att se lite vårtecken, så fint!

Steel City Anna sa...

Mamma: ekorrarna är ju himla söta när de ätit upp sej, men en del bli ju lite extrema :) kanske inte kan hoppa i träden. Ja, snöar det sådär så det vräker ned då finns det inte mycket att göra! Förra året gick det från noll snö till 30 centimeter på några timmar.

Annika sa...

Tror korrarna är rätt feta här också. Milt och barmark som det är för det mesta här.
Erkänner att jag ignorant nog inte reflekterar över korrarna så mkt.
Det är samma här, har aldrig sett snö falla som det gör här när det sätter igång. Det blir lätt kaos, precis som hos er.
Häromdagen såg jag ginst i full blom. SÅ märkligt.
Och forsythian hotade med att börja blomma, men verkar ha ändrat sig ;-)
Underlig vinter både här och där.

Steel City Anna sa...

Annika: ja, det verkar vara en ovanligt mild vinter på många ställen som brukar ha rejält kallt. Får se om det blir ändring på det nu! Haha nej jag hade inte heller tänkt på ekorrarnas övervikt om det inte vore för nyheterna. Älskar våra lokala nyheter som ofta handlar om den här typen av saker, som motvikt till resten av världen och de vanliga nyheterna.

Vi har väldigt mycket knoppar på gång. Hoppas de stannar upp innan minusgraderna slår till på riktigt! Forsythian blommar redan men den klarar sej nog.