lördag 4 juni 2016

En ganska vanlig engelsk by

Lilla Woodhouse ligger sydöst om Sheffield city och ser ut som byar gör mest här i norra England. Här har det varit bondgårdar och kolgruvor fram tills 1960-talet då mycket nya hus och lägenheter byggdes. Det kan ändå vara lite roligt att se tänkte jag! I själva the village centre, på marknadsplatsen, finns ett gammalt fint hus och den medeltida skamstocken samt marknadskorset kvar. Annars är det en salig bandning av hus från olika århundraden. Typiskt engelskt det också.

Ett market cross markerade rätten att ha marknad på just den platsen, och den rätten gavs ofta av monarken själv eller någon adelsman eller biskop. Tydligen tog engelsmännen med sej denna tradition när de utvandrade till Australien och Amerika och det ska finnas gamla kors även där. Har ni sett några?

Det så kallade skamstraffet, alltså offentlig förnedring såsom att bli placerad här i skamstocken på torget, avskaffades i Sverige 1864 och i England 1872.
Detta hus måste alltså ha sett en hel del!
Resten av det lilla torget
Förstås finns det ett minnesmonument över de som stupade i världskrigen, sådana finns precis överallt.

Flera pubar finns det

En vanlig "parade of shops" med tatuerare, fish and chips, frisersalong, barber's, spelhall, litet cafe, kinamat-takeaway och jourlivs. Sådana här gator med affärer finns i varje kvarter nästan. Svenska förorter och samhällen är uppbyggda helt annorlunda verkligen. Detta kan nästan vara hela centrum i en liten svensk stad.

7 kommentarer:

Monica sa...

Älskar engelska kvarter och saknar mycket här, fina foton och så intressant med hus och historia.

Steel City Anna sa...

Mamma: ni skulle verkligen behova ett till litet centrum. Kanske utan tatuerare :) men en frisor och en liten jourlivs vore praktiskt for alla gamla framforallt. Ett litet kafe ar kanske for mycket begart :)

Monica sa...

Ja här är det dåligt, så trist, ska man bo i Stockholm ska man bo på Norr Mälarstrand:-), kul med kändisar här hos oss, det står om dem i tidningarna och då står alltid att de bor strax utanför Stockholm:-) medan jag tycker att Stockholm det är runt Stadshuset ungefär:-). Ja ett litet trevligt kafé är nog för mycket begärt i denna dyra söderort.

Steel City Anna sa...

Mamma: Stockholm är innanför tullarna har vi alltid tänkt när jag växte upp. Men det har väl ändrats i takt med att befolkningen ökat och innerstadshusen blivit omöjligare för en normal inkomst.

Anne-Marie sa...

Jag undrar om det inte var ett misstag att förbjuda skampålen. ;) Kanske det vore avskräckande för en del och skulle förhindra värre brott.
Gillar hur engelska städar och byar är planerade.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: nä, jag tror nog att det var bra. Förhållandevis sent skamstraffen avskaffades ändå! Jag tänker mest på medeltiden.

Ja, jag gillar verkligen servicen här. Det är lättare att ha små företag här och det märks.

Steel City Anna sa...

Förresten så har vi ju media nu för skamstraffen :) kanske ännu värre! :)