söndag 12 juni 2016

Promenadbilder och lite historia

En promenad runt omkring en väldigt gammal väg som förr var den enda rutten ut till Peak District. Vid den gamla pumpen från 1600-talet vattnade man hästarna, sen var det långt tills nästa stopp. I de viktorianska tegelhusen bodde arbetare och i de stora villorna med tinnar och torn de som ägde fabrikerna och anlade en av Sheffields allra första förorter som nu känns så nära city. Då var här stora grönområden runtom, och de nya gatorna kantades alla av träd så att det skulle kännas friskt och lantligt och långt från sotet och bullret vid floden och alla industrierna. Inspiration fick man från Boston i Massachusetts, en rik gubbe, han som bodde i Kenwood Hall (nu lyxhotell), hade varit där och blivit imponerad.

Träden står kvar, och orsakar stundom tumult om kommunen vill fälla några, för att deras rötter gör asfalten alldeles bucklig eller det finns fara att de faller nu när de är några hundra år gamla. De blir alldeles galna, de som kanske är ättlingar till fabriksägarna, och sätter upp lappar på vartenda träd och anordnar demonstrationer. Så står de kvar, lite till, och vittnar om en annan tid och ett klassamhälle som kanske varken var värre eller bättre än dagens egentligen, men tydligare och djupare.









6 kommentarer:

Monica sa...

Jag tycker att det är så bra när människor bryr sig, säger ifrån och protesterar även om träd (fast kanske vissa är lämpligast att ta bort men bra i alla fall att alla vet vilket det rör sig om, saknar mitt träd vid balkongens gavel;-). Och så fina hus, är så roligt och intressant med alla dessa vackra och gamla att se.

Steel City Anna sa...

Det ar valdigt roligt att ga runt i det som var de forsta fororterna har, 100-200 ar aldre an era :) de anlades med helt andra varderingar och klassamhallet ar sa tydligt, men det blev det verkligen med miljonprogrammen ocksa, aven om tanken fran borjan eventuellt var god :)

Jani sa...

Härlig historia och vackra bilder :)

Steel City Anna sa...

Jani: tack :) det ar lite kul detta med traden men det funkar ganska bra att lista ut vilka omraden som ar dyra/fina bara genom att kolla efter om gatan kantas av trad eller inte, samt hur hoga och stora traden ar.

Anne-Marie sa...

Spännande när man kan känna historiens vingslag. :)
Vi har också en hel del träd vars rötter gör vägarna buckliga.
Ser vackert ut där.

Steel City Anna sa...

Anne-Marie: de kanske ocksa ar fran denna tid :)

Det ar en fin vag. Gatt den ut mot Peak District manga ganger. Utan hastar att vattna :)