måndag 1 augusti 2016

Yorkshire Day

Idag, den första augusti, firar man Yorkshire Day här i det största av Englands landskap. Sheffield ligger i South Yorkshire. Det var dans, sång och marknadsstånd på gågatan the Moor och glad atmosfär trots regnskurar.

I år är det 1141 år sedan Yorkshire upprättades av vikingarna år 875 (kungariket Jorvik), och det deklararerar man i staden York då man högtidligt läser the Yorkshire Declaration of Integrity på alla språk som historiskt talats på denna plats: Old English, Old Norse, latin och modern engelska. Att man firar just den första augusti har att göra med the Battle of Minden i Tyskland 1759, där många Yorkshiremän stred och vann. Här kan man se en video om hur det kan gå till i York denna dag!

Vissa protester var det också men av ett milt slag - någon hade täckt över munnarna på den fina statyn Women of Steel och satt upp en skylt med texten "Where is Yorkshire's voice?". Det finns dem som tycker att Yorkshire kommer i skymundan i politiken, trots det stora område det är och med en folkmängd på fem miljoner.


Den nya gallerian och biografen är snart färdig, det ska bli så kul!
The White Rose of York, Yorkshires symbol


Superduktiga var dessa dansare i regnet!


Här har vi en Town Crier, vad det är kan man läsa här. Han hördes över halva stan, minst.

Flamenco blev det också.


En hyllning till John Ruskin, en fantastisk människa som var före sin tid på alla möjliga områden. Han donerade pengar till bland annat Sheffield och startade ett museum här som alla samhällsklasser skulle ha tillgång till - han tänkte speciellt på alla arbetare i stålindustrin. Ruskin älskade konst och hantverk och just nu har han fått ett uppsving igen med alla kreativa människor som finns och verkar i denna stad och "Sheffield, a city of makers", har blivit en slogan.

2 kommentarer:

Monica sa...

Vilken intressant och rolig dag! Och så bra med ledig dag en sådan måndag, kan vara värt att arbeta hela helgen då, tyckte det var rätt bra ofta att ha andra dagar lediga än lördag, söndag som jag hade tidvis också, fast sedan blev det för mig som du hade det under lång tid, 7-dagar på raken plus nästa vecka lika utan någon veckovila alls. Är otroligt glad att du fått visserligen drygt heltid men inte som förr.
Finns ju alltid så mycket kul på gång och så skönt att hinna med mer än jobb. Trädgårdsarbete är väldigt stimulerande också.

Steel City Anna sa...

Mamma: Att det går så lätt och snabbt att ta sej till olika ställen här betyder mycket. Jag hinner väldigt mycket på grund av det, och att jag kan gå till det mesta eller en snabb busstur. I Stockholm hann jag ingenting när jag jobbade på somrarna. Helt slut jämt av att sitta och skaka i tunnelbanan och springa i Stressgången. Och nu var det ju hundra gånger värre med befolkningsökningen på samma små ytor.